Круглий стіл

0
558

Відбувся круглий стіл присвячений Всеукраїнському дню боротьби з туберкульозом – 24 березня

Фундації „Громадський рух “Українці проти туберкульозу” на тему: „Профілактика туберкульозу серед дітей та молоді шкільного віку. Держава, громадськість, засоби масової інформації у боротьбі з хворобою”

Круглий стіл відбувся 2 березня 2005 року в актовому залі Київської обласної державної адміністрації.

ПРЕС-РЕЛІЗ

1. Сучасний стан із захворюваністю на туберкульоз в Україні, в Київській області. Держава та громадськість у боротьбі зі хворобою.

2. Профілактика туберкульозу серед дітей та у сім’ях.

3.Обговорення шляхів активізації взаємодії діяльності державних органів, медичних працівників, засобів масової інформації і неурядових організацій у протидії епідемії туберкульозу в Україні та досягнення більш прозорого, дієвого та результативного характеру цієї співпраці.

4. Інформація правління Громадського руху “Українці проти туберкульозу”: створення Ресурсного центру по профілактиці туберкульозу як дієвий крок в підвищенні протитуберкульозного інформування населення.

Дані заходи проводяться за підтримки народних депутатів України, Київської обласної державної адміністрації, Інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського АМН України, Державного центру соціальних служб для молоді України при сприянні Канадського Фонду при Посольстві Канади в Україні.

Ваші відгуки прохання надсилати за адресою: 03110, м. Київ, вул. Озерна, 12А, а/с 101, Правління Фундації „Громадський рух “Українці проти туберкульозу”, тел./факс 270-44-52.

Фізичне та духовне здоров’я нації складається з відповідних показників окремих людей і формується з дитинства. У зв’язку з негативним впливом наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, особливостями економічного розвитку області, зростанням кількості неблагополучних сімей, і призвичаєнням молоді та інших вікових категорій до шкідливих звичок (тютюнопаління та зловживання алкоголем), стабільним зростанням епідемії туберкульозу, що оголошена в Україні з 1995 року, ця задача є для регіону особливо актуальною.

Науково встановлено прямий причинний зв’язок між ступенем та важкістю перебігу захворювання на туберкульоз та ступенем тютюнопаління та вживання алкоголю. За даними Інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г.Яновського Академії Медичних Наук України у Київській області в 2003 році (у порівнянні із 2002 р.) зареєстровано 1223 (1128) хворих на туберкульоз, що становить 67,9 (61,9) на 100 тис. населення, 52 (49) хворих на туберкульоз дітей. Смертність від туберкульозу в 2003 році (у порівнянні із 2002 р.) складає 353 (328) випадки, що становить 19,6 (18,0) на 100 тис. населення.

Міжнародними експертами Україна віднесена до групи країн з високою потребою в заходах профілактики і боротьби із туберкульозом серед країн Європейського регіону.

Для вирішення зазначених завдань в рамках виконання Всеукраїнської програми “Українці проти туберкульозу” Громадським Рухом “Українці проти туберкульозу” у м. Боярка Київської області реалізується проект “Профілактика туберкульозу серед дітей та молоді шкільного віку”.

Мета проекту – зменшення ризику захворюваності на туберкульоз в умовах його епідемії в Україні дітей та підлітків шкільного віку шляхом підвищення рівня інформованості і обізнаності у шкільних закладах щодо:

небезпеки захворювання на туберкульоз;

вкрай негативного впливу тютюнопаління, вживання алкоголю та наркотичних засобів на ризик захворюваності дітей, підлітків, дорослого населення туберкульозом.

Актуальність проекту полягає в необхідності відпрацювання системи протитуберкульозної санітарно-освітньої роботи серед школярів. Нажаль, у дійсний час в Україні, навіть в умовах епідемії туберкульозу, така робота у школах поки не ведеться. При тісному спілкуванні школярів на обмеженій площі навчального закладу можливість зараження залишається великою. Проект направлений на розв’язання проблеми росту туберкульозу в найбільш уразливих соціальних категорій населення, що стало можливим внаслідок однієї з таких причин, як необізнаність (непоінформованість) дітей, вчителів та батьків, незнання найпростіших засобів розпізнання цієї небезпечної хвороби і запобігання їй в умовах учбового процесу та повсякденного життя. Особливої уваги заслуговує санітарно-епідемічне інформування адміністрації навчальних закладів, що дозволить їй будувати виховний і освітній процес з урахуванням вимог зменшення ризику захворювання на туберкульоз.

Правління Фундації

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я