Засновано Міжнародну коаліцію організацій

0
389

23 серпня 2006 року за ініціативи Фундації “Громадський рух “Українці проти туберкульозу”, Міжнародної організації “Жіноча громада”, Всеукраїнської благодійної асоціації “Українська Асоціація благодійників”, Фонду Допомоги Дітям Чорнобилю та Міжнародної журналістської асоціації “Здоров’я без кордонів” в Україні засновано Міжнародну коаліцію організацій “Зупинимо туберкульоз разом!”

В Україні вже протягом десяти років панує епідемія туберкульозу. Сотні тисяч українців різних суспільних верств, чоловіки і жінки, діти і молодь потерпають від цієї тяжкої недуги. Туберкульоз щорічно забирає з життя маже 10 тисяч громадян України. Страшний союз утворили туберкульоз та ВІЛ/СНІД, адже з одного боку, туберкульоз є головною причиною смертності серед людей, що живуть із ВІЛ-інфекцією, а з іншого боку – ВІЛ є найважливішим фактором, що сприяє розвиткові епідемії туберкульозу.

З метою подолання епідемії туберкульозу в Україні були прийняті Закон України “Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз” та Національна програма боротьби із захворюванням на туберкульоз на 2002-2005 роки. Незважаючи на ці заходи, темпи поширення епідемії туберкульозу в Україні стабілізувати не вдалося. Щорічно відбувається зростання захворюваності на туберкульоз в Україні на десять відсотків. У ряді областей України туберкульоз відзначається резистентністю, тобто стійкістю до одного чи декількох протитуберкульозних препаратів.

Основними причинами, що призвели до такого масштабного поширення туберкульозу в Україні, є, в першу чергу, поглиблення соціально-економічної кризи в країні, різке зниження життєвого рівня та добробуту переважної більшості населення, безробіття, незбалансоване, недостатнє і неякісне харчування значних прошарків населення, збільшення числа соціально – дезадаптованих осіб в країні (бідних, жебраків, бродяг, мігрантів, переселенців, алкоголіків, наркоманів та інших), тих, що мають незадовільні житлові умови, значна поширеність захворюваності в установах пенітенціарної системи, занепад системи охорони здоров’я та низька санітарна культура населення.

Вчені стверджують, що за умов подальшого погіршення соціально-економічних умов, недоліків у лікуванні та профілактиці, в Україні захворюваність на туберкульоз через 10 років може збільшитися у 2 рази, а смертність – у 2,5 рази. Якщо ж ці умови будуть більш-менш стабільними, то захворюваність збільшитися в 1,5 рази, а смертність – в 1,7 рази. Прогнози невтішні!

В країні майже відсутня санітарна протитуберкульозна пропаганда, вкрай поодинокі факти появи в громадських місцях, в засобах масової інформації, на робочих місцях соціальної протитуберкульозної реклами. В установах освіти недостатньо ведеться робота по формуванню навичок здорового способу життя у підростаючого покоління, учні і студенти погано поінформовані про соціально-небезпечні інфекційні хвороби, їх ознаки, течію і способи запобігання.

Тривалий час боротьба з туберкульозом в Україні не була одним з пріоритетних напрямів державної політики в соціальній сфері: не повною мірою виконувалися передбачені програмами протитуберкульозні заходи як у масштабах держави, так і на місцях.

Після свого обрання на пост Президента України Віктор Ющенко поставив перед Урядом країни рішуче завдання забезпечити боротьбу із туберкульозом належним чином. Така політика держави вселяє надію. Однак жодна, навіть найбагатша країна світу не здатна подолати туберкульоз самотужки. Важливою умовою, яка може забезпечити успішну боротьбу із епідемією туберкульозу, є поєднання зусиль держави і громадськості.

Нажаль, внаслідок загального низького рівня санітарної культури населення, що є прямим результатом хибної соціальної політики колишньої влади Кучми, туберкульоз в Україні не отримав з боку громадськості належної уваги і певної суспільної поведінки щодо його профілактики. Значна кількість людей вважає туберкульоз хворобою бідних та соціально – дезадаптованих верств населення. Тому часто негативне відношення до туберкульозу як соціально небезпечної інфекційної хвороби з усіма її соціально-економічними причинами і наслідками переноситься на хворих, призводить до випадків дискримінації і стигматизації їх в суспільстві.

З метою сприяння державі у подолання туберкульозу та ВІЛ-асоційованого туберкульозу та мобілізації громадськості на протидію інфекції, українські громадські організації та їх міжнародні партнери прийняли рішення про заснування Міжнародної коаліції організацій “Зупинимо туберкульоз разом!”. Це є відповіддю на назрілу потребу українського громадянства всім миром стати на захист України, її народу, національного генофонду, національної безпеки та економічного процвітання. Адже щорічно туберкульоз наносить економіці нашої країни сумарного збитку на суму у майже 2 млрд. гривень! Але ніякими грішми не можна обчислити вартість життя тисяч українців, які щорічно вмирають від сухот!

За цих умов та виходячи із надзвичайно складного становища, в якому опинилося людство та Україна зокрема внаслідок всесвітньої туберкульозної пандемії, що важким епідемічним та соціально-економічним тягарем лягла на світове співтовариство, в тому числі – і на українську державу, відчуваючи високу громадянську відповідальність своїх організацій перед обличчям небезпеки, що її несе світові та народові України епідемія туберкульозу та з метою об’єднання зусиль у боротьбі із епідемією туберкульозу та асоційованими з ним соціально небезпечними хворобами в Україні та в інших країнах, основними завданнями діяльності Міжнародної коаліції організацій “Зупинимо туберкульоз разом!” є наступні:

1. Партнерство органів державної влади та неурядового сектору у боротьбі із туберкульозом в Україні.

2. Сприяння державі у виробленні та здійсненні державної політики в галузі боротьби із туберкульозом.

3. Мобілізація та координація дій всіх верств українського суспільства та міжнародної спільноти щодо протидії епідемії туберкульозу та ВІЛ-асоційованого туберкульозу в Україні.

4. Активна участь у роботі Координаційного механізму країни з контролю за туберкульозом та всіляка підтримка його ініціатив.

5. Сприяння формуванню в Україні засад громадянського суспільства.

6. Представлення інтересів неурядових організацій, що опікуються проблемами подолання туберкульозу в Україні у зносинах із органами державної влади та місцевого самоврядування, іноземними урядами та міжнародними організаціями.

7. Захист прав та інтересів людей, хворих на туберкульоз та ВІЛ-асоційований туберкульоз, сприяння подоланню дискримінації та стигматизації хворих в суспільстві.

8. Сприяння у залученні позабюджетних коштів на заходи, спрямовані на подолання туберкульозу в Україні.

9. Організація і проведення масової інформаційно-просвітницької профілактичної протитуберкульозної кампанії серед різних верств населення.

10. Сприяння розвитку і підтримка в регіонах України різноманітних неурядових організацій, які системно спрямовують свою діяльність на протидію поширенню туберкульозу в Україні та формування здорового способу життя українського народу.

11. Сприяння у підвищенні суспільного статусу та суспільного становища лікарів-фтизіатрів, популяризація професії “фтизіатр”, сприяння у соціальному захисті персоналу протитуберкульозних медичних закладів.

12. Сприяння формуванню в українському суспільстві відносин духовності, моральності, особистої відповідальності, доброти, доброзичливості і взаємопідтримки.

До участі у діяльності Міжнародної коаліції організацій “Зупинимо туберкульоз разом!” запрошуються усі небайдужі до проблем подолання епідемії туберкульозу організації, установи та громадяни.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я