Міжнародна допомога щодо поборення епідемії туберкульозу в Україні

0
392

5 липня, об 11:30, у приміщенні Інформаційного агентства УНІАН за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 4 відбулася прес-конференція на тему: Міжнародна допомога щодо поборення епідемії туберкульозу в Україні. Заявка України до Глобального Фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом і малярією щодо гранту по компоненту «туберкульоз».

Прес-конференція організована Фундацією “Громадський рух “Українці проти туберкульозу”, Міжнародною журналістською асоціацією “Здоров’я без кордонів”, за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».

Тут ви можете ознайомитися із оглядом преси за підсумками прес-конференції.

Мета прес-конференції:

Доведення до громадськості результатів підготовки та написання Заявки України до Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією «Зміцнення стратегії STOP TB шляхом подальшого поширення стратегії ДОТС, контролю розповсюдження туберкульозу із множинною лікарською стійкістю і ТБ/ВІЛ та покращання доступу до послуг серед уразливих груп населення України».

Теми, які було висвітлено в ході прес-конференції:

Ш Епідемія туберкульозу в Україні. Національні заходи протидії епідемії.

Ш Україна, її місце в світі щодо подолання туберкульозу. Критерії Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо боротьби із туберкульозом.

Ш Заявка від України – Зміцнення стратегії STOP TB шляхом подальшого поширення стратегії ДОТС, контролю розповсюдження туберкульозу із множинною лікарською стійкістю і ТБ/ВІЛ та покращання доступу до послуг серед уразливих груп населення України.

Ш Робота громадських організацій щодо сприяння державі у протидії туберкульозу в Україні.

Виступили на прес-конференції:

Перший заступник Міністра охорони здоров’я України Сергій Бережнов, керівник офісу РАТН Катерина Гамазіна, директор програми “Ініціативи у галузі охорони здоров’я” Міжнародного Фонду «Відродження» Марія Савчук, голова правління Фундації “Громадський рух “Українці проти туберкульозу” Віталій Руденко, голова правління Міжнародної журналістської асоціації “Здоров’я без кордонів” Ігор Горбасенко.

Контактна особа: Руденко Віталій Володимирович, тел./факс: (044) 270-44-52, 273-30-97, E-mail: stoptb@ukr.net, 03110, м. Київ, а/с 101, www.ukrfuture.kiev.ua

Короткий огляд Заявки України до Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією по компоненту «туберкульоз»

Мета цієї Заявки до Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією – зменшити тягар ТБ в Україні, особливо захворюваність та смертність, серед уразливих груп населення та тих, хто знаходиться у групах ризику. Загальна стратегія програми полягає у зміцненні основних елементів Загальнодержавної Програми протидії захворюванню на туберкульоз в Україні, що дасть можливість досягти глобальних цілей по виявленню 70% хворих на ТБ та завершенню лікування 85% від кількості виявлених випадків. Задачі та діяльність, описані у пропозиції, відповідають структурі стратегії Зупинимо ТБ та спрямовані на вирішення проблем, що були визначені під час оцінювання та аналізу недоліків виконання попередньої програми боротьби з ТБ. Вищезгадана діяльність буде доповнювати роботу, що здійснюється іншими донорами у сфері ТБ та ТБ/СНІДу, включаючи проекти USAID, кредит Світового банку та гранту в рамках реалізації 6 раунду ГФСТМ.

Стратегія ДОТС впроваджується в Україні протягом останніх 5 років в рамках реалізації пілотних проектів у декількох регіонах, але основні недоліки стосовно охоплення населення та якості надання протитуберкульозної допомоги усунути поки не вдалось. Згідно з наданою Заявкою, ДОТС буде поширено на всю країну; буде посилено можливості Центрального органу Управління та Національної референс-лабораторії планувати, координувати та оцінювати діяльність програми з ТБ; буде розширено можливості лабораторій та покращено якість їх роботи – це ключова передумова подальшого поширення стратегії ДОТС; розпочнеться робота з вирішення нагальних потреб по контролю за мультирезистентними формами ТБ та по лікуванню пацієнтів з ТБ/СНІДом; за допомогою заходів з адвокації, комунікації та соціальної мобілізації буде покращено доступ до протитуберкульозної допомоги всіх верств населення. Ця Заявка складається з семи цілей та десяти пов’язаних з ними Сфер надання послуг.

1. Покращити якість надання послуг та збільшити географічне охоплення страт егією ДОТС. Поширення DOTS з 29% охоплення у даний час до 100% до кінця періоду надання гранту забезпечить доступ до протитуберкульозної допомоги всього українського населення; особливу увагу буде приділено забезпеченню доступу до протитуберкульозної допомоги уразливих груп населення.

2. Зміцнити управління, моніторинг та можливості оцінки Національної програми по контролю за ТБ. Підтримка Центрального органу управління НТП, що знаходиться у стадії формування, та покращання можливостей моніторингу та оцінки на всіх рівнях програми поліпшить прийняття рішень на основі існуючих доказів, буде сприяти покращенню виявлення випадків захворювання та завершенню лікування та допоможе краще використовувати обмежені фінансові ресурси.

3. Посилити роботу мережі бактеріологічних лабораторій у цивільному секторі та пенітенціарній системі. Покращені та розширені можливості та якість роботи лабораторій збільшить кількість виявлених випадків захворювання і допоможуть вирішити проблему по контролю за мультирезистентним туберкульозом.

4. Впровадження системи контролю за туберкульозом з множинною стійкістю до ліків згідно з міжнародними стандартами у чотирьох пілотних регіонах. Стандартизоване та розширене лікування мультирезистентного туберкульозу згідно з міжнародними стандартами відповідатиме нагальним потребам поліпшення результатів лікування мультирезистентного туберкульозу і запобігання появі суперрезистентного ТБ.

5. Впроваджувати спільну діяльність по боротьбі з ТБ\ВІЛ. Впровадження спільних заходів по боротьбі з ТБ\ВІЛ покращить доступ до послуг і завдяки цьому виявлення та лікування пацієнтів з ко-інфекцією в умовах швидко зростаючої епідемії ВІЛ та високої смертності ВІЛ-інфікованих від туберкульозу.

6. Розширити та удосконалити контроль за туберкульозом у закладах пенітенціарної системи. Впровадження системи по контролю за туберкульозом на основі ДОТС стратегії у пенітенціарній системі допоможе охопити одну з груп найвищого ризику захворювання на туберкульоз в Україні та скоротити неприйнятно високі рівні захворюваності та смертності.

7. Підтримати розширення Стоп ТБ стратегії шляхом впровадження технологій адвокацій, комунікацій та соціальної мобілізації. Впровадження скоординованої національної стратегії боротьби з туберкульозом буде можливим завдяки існуючій політичній підтримці та виділенню ресурсів на боротьбу з туберкульозом на всіх рівнях, зменшенню стигми та дискримінації пов’язаних з туберкульозом як в системі охорони здоров’я так і в суспільстві; надасть соціальну підтримку уразливим групам населення при виявленні випадків захворювання на туберкульоз і завершенню лікування та розширить доступ до протитуберкульозної допомоги шляхом залучення нових партнерів.

Згідно з цією Заявкою планується отримати від Глобального Фонду фінансування у розмірі 94, 682,871 доларів США на п’ять років для здійснення основних заходів з контролю за ТБ в Україні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я