Уряд реагує на громадське сповіщення або чи матимуть хворі на туберкульоз своєчасне лікування?

0
328

23 квітня в Інформаційному агентстві УНІАН за результатами незалежного журналістського розслідування, проведеного Міжнародною журналістською асоціацією «Здоров’я без кордонів» та Фундацією «Громадський рух «Українці проти туберкульозу», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбулася прес-конференція на тему: Міністерство фінансів України виносить вирок хворим на туберкульоз.

В ході прес-конференції було оприлюднено інформацію про незадовільний стан фінансування Міністерством фінансів України закупівлі необхідних протитуберкульозних препаратів в лікувальних закладах України.

Така, на нашу думку, безвідповідальна позиція Міністерства фінансів України призводить до перерв у постачанні протитуберкульозних препаратів та до спалаху штучної епідемії мультирезистентного туберкульозу на всій території України, що, в свою чергу, значно підвищить смертність від туберкульозу. Це ставить під загрозу виконання Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках та Програми діяльності Кабінету Міністрів України “Український прорив: для людей, а не політиків”.

Зважаючи на високу суспільну небезпеку подальшого поширення резистентного туберкульозу, за результатами прес-конференції, громадські організації Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» та Міжнародна журналістська асоціація «Здоров’я без кордонів» подали до Генеральної прокуратури України громадське сповіщення про злочин щодо життя і здоров’я українських громадян, хворих на туберкульоз, з боку посадових осіб Міністерства фінансів України як головного органу із забезпечення реалізації єдиної державної фінансової та бюджетної політики.

Сьогодні ми доводимо до громадськості та медичних працівників України перші підсумки нашої діяльності в цьому напрямку. На адресу Фундації «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» та Міжнародної журналістської асоціації «Здоров’я без кордонів» надійшов лист Міністерства фінансів України від 14.05.2008 р. №31-19020-12-10/17583, де зазначено, що «з метою забезпечення своєчасного виконання централізованих заходів по боротьбі з туберкульозом Мінфіном за бюджетною програмою КПКВК 2301370 здійснено наближення асигнувань листопада-грудня на травень-жовтень в загальній сумі 126,8 млн. грн.; в тому числі на придбання медикаментів (КЕКВ 1132) – з вересня-грудня на травень-серпень на суму 80 млн. грн.».

Наші організації і в подальшому будуть тримати під контролем своєчасне забезпечення лікувальних закладів України протитуберкульозними препаратами, про що будемо інформувати громадськість та медичних працівників.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я