ІV з’їзд пульмонологів і фтизіатрів України

0
601

20-22 жовтня 2008 року у місті Києві відбувся ІV з’їзд пульмонологів і фтизіатрів України, організований Міністерством охорони здоров’я України, Академією медичних наук України, Національним інститутом фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського АМН України спільно з Асоціацією фтизіатрів і пульмонологів України.

 

За дорученням Коаліції організацій “Зупинимо туберкульоз разом!” поздоровляємо фтизіатрів України з плідною роботою на Із’їзді пульмонологів і фтизіатрів України.  

Громадські організації, що опікуються протидією туберкульозу в Україні і входять до Коаліції організацій “Зупинимо туберкульоз разом!”, завжди вважали незаперечним фактом, що фтизіатри України це є високопрофесійні фахівці, мужні та самовіддані люди, що стоять на останньому рубежі охорони здоров’я українських громадян від епідемії туберкульозу.

Хочемо ще раз зазначити, що ми і надалі будемо робити все залежне від нас для повернення визначної ролі та престижності у суспільстві значення та роботи фтизіатра, якомога більшому приходу до фтизіатрії молодих фахівців, підвищення соціального захисту вашої нелегкої праці.

Хочемо побажати усім працівникам фтизіатричної галузі професіонального успіху, здоров’я та людського щастя.

 

До включення у резолюцію ІV з’їзду пульмонологів і фтизіатрів України нами надані наступні пропозиції:

Пропозиції

Коаліції організацій «Зупинимо туберкульоз разом!»

щодо протидії епідемії туберкульозу в Україні

1. Рекомендувати Кабінету Міністрів України та Верховній Раді України при розробці і прийнятті Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік» розглянути питання про розмежування видатків за бюджетною програмою КПКВК 2301370 «Забезпечення медичних заходів щодо боротьби з туберкульозом, профілактики та лікування СНІД, лікування онкологічних хворих» на три окремі бюджетні програми «Заходи з виконання «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз  у 2007-2011 роках», «Заходи з подолання СНІД» та «Лікування онкологічних хворих»  та про доцільність фінансування бюджетної програми КПКВК 2301600 «Заходи з подолання епідемії туберкульозу та СНІД», видатки з якої передати відповідно до бюджетних програм «Заходи з виконання «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз  у 2007-2011 роках»  та «Заходи з подолання СНІД».

 

2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України та Верховній Раді України при розробці і прийнятті Закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік» розглянути питання про децентралізацію видатків із Державного бюджету України на заходи із подолання туберкульозу шляхом надання субвенцій місцевим бюджетам на виконання заходів із подолання епідемії туберкульозу з одночасною розробкою Порядку та критеріїв надання таких субвенцій і контролю за їх використанням за участі МОЗ, МФУ, Держказначейства та ГоловКРУ.

3. Рекомендувати Міністерству фінансів України при затвердженні щорічного бюджетного розпису передбачити асигнування на проведення заходів «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках» окремою бюджетною програмою «Заходи з виконання «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз  у 2007-2011 роках».

4. Рекомендувати Кабінету Міністрів України переглянути планові показники видатків на виконання «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках» та передбачити в Державному бюджеті України на 2009 та наступні роки видатки на проведення заходів «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках» для всіх органів державної влади  основних виконавців Загальнодержавної програми – головних розпорядників бюджетних коштів та неурядових протитуберкульозних організацій, об’єднаних у Коаліцію організацій «Зупинимо туберкульоз разом!» у відповідності із визначеними для них в даній Загальнодержавній програмі завданнями та показниками.

5. Рекомендувати Міністерству фінансів України та всім головним розпорядникам бюджетних коштів на стадії складання помісячного розпису асигнувань загального фонду Державного бюджету України перебачити умови для рівномірного і пропорційного проведення видатків на заходи із виконання «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках».

6. Рекомендувати Міністерству фінансів України забезпечувати щорічне фінансування закупівель протитуберкульозних препаратів у повному обсязі у І-ІІ кварталах кожного року.

7.  Рекомендувати Кабінету Міністрів України передбачити в Державному бюджеті України на 2009 та наступні роки цільові видатки на проведення капітального ремонту протитуберкульозних закладів та реконструкцію їх очисних споруд.

8. Рекомендувати Кабінету Міністрів України передбачити в Державному бюджеті України на 2009 та наступні роки цільові видатки на проведення інформаційно-просвітницької роботи щодо профілактики туберкульозу.

9. Рекомендувати Міністерству охорони здоров’я України та Академії медичних наук України активізувати діяльність із підготовки медичних кадрів до впровадження адаптованої ДОТС-стратегії.

10. Рекомендувати Міністерству праці та соціальної політики України, Міністерству охорони здоров’я України та Кабінету Міністрів України вирішити питання про підвищення заробітної плати працівників протитуберкульозних медичних закладів мінімум у 3 рази.

11. Рекомендувати Кабінету Міністрів України прискорити розробку нормативної бази, спрямованої на безумовне виконання ст.12 Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» в частині примусової ізоляції осіб, хворих на заразні форми туберкульозу, в разі ухилення їх від госпіталізації.

12. Рекомендувати Міністерству охорони здоров’я України вдосконалити нормативи видатків на виконання «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках» за КЕКВ.

13. Рекомендувати Міністерству охорони здоров’я України розробити державний стандарт видатків, спрямованих на профілактику та лікування туберкульозу та забезпечити фінансування видатків на виконання завдань та заходів «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках»  у повній відповідності до нього.

14. Рекомендувати Рахунковій палаті України провести аналіз тендерних закупівель протитуберкульозних препаратів та обладнання з метою недопущення закупівлі таких, що не рекомендовані ВООЗ та вітчизняними фахівцями-фтизіатрами.

15. Проводити щорічно корегування Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках за результатами перевірки її виконання з внесенням пропозицій щодо змін до Державного бюджету України в частині фінансування зазначеної програми.

16. Передбачити внесення коректив до нормативно-правових актів України щодо створення річного запасу протитуберкульозних препаратів Всесвітньої організації охорони здоров’я.

17. Передбачити внесення змін до Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках в частині забезпечення протитуберкульозних закладів патогенетичними засобами (гепатопротекторами).

18. Вжити усіх заходів для якнайшвидшого створення єдиного реєстру хворих на туберкульоз громадян України.

19. Просити Президента України В.А. Ющенка взяти під особистий контроль стан виконання завдань «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках».

 

За дорученням Коаліції організацій «Зупинимо туберкульоз разом!»

голова Правління Міжнародної журналістської асоціації

«Здоров’я без кордонів»

І.М. ГОРБАСЕНКО

 

 

голова Правління Фундації «Громадський Рух 

«Українці проти туберкульозу»

В.В. РУДЕНКО

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я