Харків. Туберкульозна смерть на порозі.

0
430

02 лютого, о 13:30, у приміщенні Інформаційного агентства УНІАН за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 4 відбулася прес-конференція на тему:
Харків. Туберкульозна смерть на порозі.
Прес-конференція організована Фундацією “Громадський рух “Українці проти туберкульозу”, Міжнародною журналістською асоціацією “Здоров’я без кордонів” в рамках незалежного журналістського розслідування, за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Мета прес-конференції:

Зупинити протизаконні дії Харківської міської та обласної влади, яка викидає на вулиці хворих на туберкульоз та їх лікарів, наражаючи на небезпеку здоров’я та життя харків’ян, мешканців України та їх гостей на Євро-2012.

Теми, які висвітлювалися в ході прес-конференції:
– Регіональні органи державної влади та місцевого самоврядування своїми рішеннями створюють рукотворний мультирезистентний туберкульоз.
– Незаконний і антигуманний наказ департаменту охорони здоров’я та соціальних питань Харківської міської ради від 29.12.2008 року № 737 та наказ № 1 Харківського міського клінічного протитуберкульозного диспансеру № 1 про скорочення протитуберкульозних закладів.
– Харківська міська влада викидає на вулицю близько 200 медичних працівників фтизіатричної галузі при їх тотальному дефіциті в Україні.
– Харківські міські протитуберкульозні диспансери переповнені, але доля хворих хвилює владу в останню чергу.
– Смертність від туберкульозу в Харківському регіоні, а також захворюваність дітей продовжують зростати.
– Унікальне в Україні по структурі та ступеню захисту спеціалізоване відділення для лікування затриманих та взятих під варту хворих на туберкульоз ліквідується.
– Заклик до української влади не допустити скорочення ліжкового фонду протитуберкульозних закладів в усіх регіонах України в умовах галопуючої в Україні епідемії полірезистенстного, в ряді випадків невиліковного, туберкульозу.
– Звернення Фундації “Громадський рух “Українці проти туберкульозу” та Міжнародної журналістської асоціації “Здоров’я без кордонів” до Генеральної прокуратури України із громадським сповіщенням про злочин щодо здоров’я і життя хворих на туберкульоз громадян міста Харкова і Харківської області, а також мешканців міста Харкова і Харківської області, і громадян України в цілому, з боку посадових осіб Харківської міської державної адміністрації.
– Звернення Фундації “Громадський рух “Українці проти туберкульозу” та Міжнародної журналістської асоціації “Здоров’я без кордонів” до Президента України, Прем’єр-міністра України, голови Верховної Ради України щодо недопущення порушення ст. 49 Конституції України.
– Звернення Фундації “Громадський рух “Українці проти туберкульозу” та Міжнародної журналістської асоціації “Здоров’я без кордонів” до голови Міжвідомчої комісії з питань оптимізації мережі закладів охорони здоров’я, Віце-прем’єр-міністра України І.В. Васюника із зазначених на прес-конференції питань.

У прес-конференції взяли участь: 

– радник уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Хоролець Лариса Іванівна;

– голова Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально-небезпечним хворобам Міністерства охорони здоров’я України Черенько Світлана Олександрівна;

– заступник Харківського міського голови – директор Департаменту охорони здоров’я та соціальних питань Шурма Ігор Михайлович;

голова правління Фундації «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» Руденко Віталій Володимирович;

голова правління Міжнародної журналістської асоціації «Здоров’я без кордонів» Горбасенко Ігор Михайлович.

Контактні особи:
Руденко Віталій Володимирович, тел./факс: (044) 270-44-52, E-mail: stoptb@ukr.net, м. Київ, www.www.stoptb.org.ua
Горбасенко Ігор Михайлович, тел./факс: (044) 273-30-97, E-mail: sitchen@ukr.net, м. Київ, www.interhealth.org.ua

Коротка довідка

Харківській області загрожує спалах епідемії туберкульозу. Це станеться, якщо буде здійснене суттєве скорочення мережі протитуберкульозних закладів в Харкові, передбачене наказом №1 у міському клінічному протитуберкульозному диспансері №1, який був виданий 3 січня 2009 року. З чотирьох існуючих стаціонарів в цьому диспансері закриваються три, з 5 амбулаторних відділень – два. При цьому кількість стаціонарних ліжок зменшується з 575 до 230. Заступник міського голови Ігор Шурма попереджає, що в цьому році будуть скорочені і ці 230 ліжок, оскільки фінансування протитуберкульозних закладів міста згідно зі ст.ст. 89,90 Бюджетного кодексу повинне здійснюватися з обласного бюджету, а ці кошти не передаються. За словами І. Шурми, міська влада витрачала на утримання диспансеру №1 15 млн. грн. щороку, а зараз ці кошти необхідні для будівництва об’єктів для Євро-2012. Заступник голови облдержадміністрації Ігор Тєрєхов заперечує: лікування мешканців міста в обласних лікувальних закладах коштувало значно більше – 43 млн. грн., і міська влада ці кошти не повертає.

Якщо стаціонар міського диспансеру №1 буде скорочений, то на бюджет обласних протитуберкульозних закладів ляже додатково лікування хворих з міста. У протитуберкульозних закладах області лишиться 1070 стаціонарних ліжок та 380 ліжок в санаторіях, і цього, вочевидь, замало. Про проведення Євро-2012 в Харкові доведеться забути, замість цього тут буде буяти епідемія туберкульозу.

У 2008 році вперше захворіло на ТБ легенів 719 харків’ян (що складає 50 хворих на 100 тисяч населення, по області ця цифра ще вище), з них 321 – з бактеріовиделенням. Загалом в Харківській області станом на 1 січня цього року 4728 хворих на активну форму туберкульозу, з них приблизно 1500 виділяють мікобактерії, і мають лікуватися в стаціонарі. З цих 1500 – 613 полірезістентних хронічно хворих, які повинні знаходитись у стаціонарі постійно. З цих 613 в місті мешкають 298 хворих, в області – 315. Кожна така людина протягом року заражає приблизно 20 інших. І нема жодної гарантії, що всі хворі погодяться на перевод з міста в область до санаторію.

Наказ №1 передбачає амбулаторне лікування хворих без бактеріовиділення і локалізує амбулаторні відділення в трьох місцях, а в наступному, після закриття стаціонару взагалі, в єдиному місці – пр. Московський, 197. Створення єдиного амбулаторного центру не враховує стан хворих, їхню можливість щоденно відвідувати центр, користуючись міським транспортом. При цьому не враховується можливість зараження здорових людей. Чи буде забезпечений контроль за прийняттям ліків, враховуючи соціальний склад хворих на ТБ? У стаціонарі хворих ще й годували, що для частини з них було також елементом лікування.

Перебіг подій: у квітні 2008 року були прийняті рішення обласної та міської рад про передачу диспансеру №1 із комунальної власності міста до власності області. Але обласна рада ухвалила це рішення за умови надходження додаткових коштів з центрального бюджету. А вони не надійшли. І міська влада вирішує питання в односторонньому порядку. Вражає закритість, з якою це робиться. Розпорядження міського голови Харкова №2778 від 10.12 2008 р. «Про економію бюджетних коштів та організацію бюджетного процесу» та наказ управління охорони здоров’я №737 від 28.12.2008, на які посилається Наказ №1, на інтернет-сайті міськради відсутні і недоступні для громадськості. Обласне управління здоров’я про ці заходи навіть не попереджене.

Реально, з урахуванням санітарних норм 7 кв. м. на хворого, в обласних і міських протитуберкульозних установах ліжок не вистачає.

В обласних і міських протитуберкулезних установах було 1260 ліжок для хворих на ТБ легенів при тому, що станом на початок року в області і місті 4728 хворих на ТБ в активній формі, з них приблизно 1500 – бацилярні, а з цих 1500 – 613 полірезистентних хронічних хворих. Тобто ліжок і так не вистачало, а після цього скорочення, якщо воно здійсниться, залишиться 960 ліжок для хворих на ТБ легенів.

При цьому в 8 установах не дотримуються санітарні норми щодо метражу на одного хворого – 7 кв.м. Так, в Харківському обласному ПТД реально 3.5 кв.м. на хворого. В палаті на 14 метрів ставлять чотири ліжка, а іноді розміщають і п’ятого. Якщо діяти, дотримуючись цієї норми, то в Харківському обласному ПТД не 200 ліжок, як рахується, а 120, а в Державному дорожньому фтизіопульмонологічному диспансері Південної залізниці не 100, а 60.

Є ще одна проблема, яка не лежить на поверхні. У 7-му відділенні диспансеру, що розташоване на вул. Пірогова 6, з 2004 року утримуються затримані МВС та взяті під варту особи з міста та області, які хворі на ТБ, для цього було виділено 4 палати на 20 ліжок. МВС вклало чималі суми на реконструкцію і щорічний ремонт будівлі відділення. І ось це відділення закрито, а будівля передається до комунального фонду майна міста. Де тепер обласне управління МВС буде утримувати затриманих, хворих на ТБ?

Ці дії міської влади вступають в протиріччя із Конституцією і законодавством України. Зокрема, статтю 49 Конституції, в якій чітко сказане, що існуюча мережа державних та комунальних закладів охорони здоров’я не може бути скорочена.

Складається враження, що з поля зору органів влади Харківського регіону випадають вимоги 3-ї статті Конституції, яка декларує, що життя і здоров’я людини є найвищою соціальною цінністю.

Наказ №1 має бути скасований. Одним із найоптимальніших варіантів може бути не проведення такого радикального скорочення, а передача у відання області існуючих відділень диспансеру №1 із відповідним збільшенням бюджету протитуберкульозних установ області. Міська влада має нарешті згадати, що, відповідно до Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках», одним з основних завдань Програми є «координація роботи… органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування… у сфері запобігання поширенню туберкульозу». Вона повинна спільно з обласною владою вирішити питання з фінансуванням протитуберкульозних закладів і відмовитися від скорочення їхньої мережі.

(У прес-релізі використані матеріали керівника Харківської правозахисної групи Євгена Захарова).

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я