2008 рік

0
1073

Представники Фундації «Громадський рух «Українці роти туберкульозу» 07 лютого 2008 р. за запрошенням Міністерства охорони здоров’я України взяли участь у підсумковій нараді щодо виконання заходів «Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2007-2011» за 2007 рік. Голова правління Фундації Руденко В.В. у своєму виступі на нараді висвітлив питання щодо актуальності Моніторингу виконання Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2007-2011 роки та ролі громадських організацій у проведенні моніторингу та розробці пропозицій.

В лютому 2008 року з метою систематизації та удосконалення законодавчої та нормативно-правової бази України в сфері боротьби з туберкульозом, створення передумов для системної адаптації зазначеної нормативної бази до законодавства в галузі охорони здоров’я, ініційоване питання щодо доцільності проведення перспективних робіт по кодифікації законодавства України в сфері охорони здоров’я.

У лютому-березні 2008 року адвоковано створення Консультативно-дорадчої групи з підтримки та моніторингу впровадження Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках, затверджена наказом МОЗ України від 03.03.2008 р. № 71-Адм.

12-13 лютого 2008 року Фундацією «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» спільно з Міжнародною благодійною організацією «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» було проведено тренінг «Попередження туберкульозу серед ромського населення. Участь громадськості».

27 лютого 2008 року відбулася зустріч керівництва Міністерства охорони здоров’я України із представниками делегації програми “Ініціативи у галузі охорони громадського здоров’я” Інституту Відкритого Суспільства – Нью-Йорк, Міжнародного фонду «Відродження», Фундації «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» та Міжнародної журналістської асоціації «Здоров’я без кордонів». На зустрічі обговорювалися питання захисту здоров’я ромської громади України.

У березні 2008 р. підготовлені та направлені до Президента України пропозиції щодо внесення доповнень до Указу Президента України від 17.03.2008 р. №220/2008 «Про Координаційну раду з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та наркоманії» щодо розширення представництва протитуберкульозного неурядового сектору у зазначеній координаційній раді.

У березні-червні 2008 року за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” та за участю Міжнародної журналістської асоціації «Здоров’я без кордонів» впроваджено проект “Попередження туберкульозу серед ромського населення. Участь громадськості”, спрямований на проведення адвокаційної роботи із органами державної влади в регіонах, органами місцевого самоврядування, фтизіатричними установами та громадськими організаціями, які опікуються питаннями сприяння ромському населенню, щодо проведення оцінки ситуації із захворюванням на туберкульоз серед ромського населення.

17 березня 2008 р. організовано та проведено прес-клуб на тему «Як подолати епідемію захворювання на туберкульоз?» спільно із Національною спілкою журналістів України.

Адвокатовано розгляд питання приведення законодавства України з питань протидії туберкульозу у відповідність до міжнародних вимог та стандартів в ході засідання  19 березня 2008 р. Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я з питань протидії туберкульозу. В ході засідання були представлені на розгляд членів комітету положення Стратегії СТОП-ТБ, прийнятої Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародні стандарти надання протитуберкульозної допомоги, Хартія пацієнтів для лікування туберкульозу, Берлінська декларація по туберкульозу, а також інформація стосовно мультирезистентного туберкульозу та небезпеки його поширення.

23 березня 2008 р. взято участь у засіданні колегії Державного департаменту України з питань виконання покарань, на якому було піднято питання профілактики туберкульозу в установах кримінально-виконавчої служби України та приведення нормативних актів Державного департаменту України з питань виконання покарань у відповідність до міжнародних вимог та стандартів.

25 березня 2008 року взято участь у координаційній зустрічі з питання національного партнерства «СТОП ТБ». В ході зустрічі обговорювалися питання щодо інтеграції України до міжнародного партнерства «СТОП ТБ» а також були розглянуті пропозиції щодо обрання Секретаріату національного партнерства «СТОП ТБ».

В зв’язку із перебоями у постачанні протитуберкульозних препаратів Фундація та Міжнародна журналістська асоціація «Здоров’я без кордонів» провели в квітні 2008 року незалежне журналістське розслідування, підсумки якого були оприлюднені 23 квітня 2008 року в ході прес-конференції «Міністерство фінансів України виносить вирок хворим на туберкульоз». Було встановлене, що причиною перебоїв були дії Міністерства фінансів України, яке закупівлі протитуберкульозних препаратів передбачило тільки з ІІІ кварталу, проте на І та ІІ квартали 2008 року не передбачило взагалі.

За підсумками прес-конференції було підготовлено та направлено до Генеральної прокуратури України громадське сповіщення про злочин щодо життя і здоров’я українських громадян, хворих на туберкульоз, з боку посадових осіб Міністерства фінансів України як головного органу із забезпечення реалізації єдиної державної фінансової та бюджетної політики. Також були направлені звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, народних депутатів України, зацікавлених міністерств та відомств.

Фундацією «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» та Міжнародною журналістською асоціацією «Здоров’я без кордонів» підготовлено та направлено 20 звернень до Президента України, Прем’єр-міністра України, народних депутатів України, керівників міністерств та відомств з питань необхідності зміни політики Міністерства фінансів України щодо фінансування закупівлі протитуберкульозних препаратів та приведення її у відповідність до міжнародних стандартів.

В результаті вжитих дій Міністерство фінансів України здійснило наближення термінів фінансування закупівель протитуберкульозних препаратів.

У травні 2008 року укладено меморандум із Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту про спільні наміри з протидії туберкульозу в Україні, зокрема в галузі підготовки державних службовців та соціальних працівників. До усіх структурних підрозділів у справах сім’ї, молоді та спорту Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій направлено листа за підписом заступника міністра України у справах сім’ї, молоді та спорту про сприяння діяльності Фундації «Громадський рух «Українці проти туберкульозу».

17 червня 2008 р. організовано та проведено зустріч із Міністром охорони здоров’я України В.М. Князевичем, в ході якої були обговорені питання збільшення ефективності реалізації державної політики боротьби із епідемією туберкульозу в Україні.

З 19 по 30 червня за підтримкою Центру Лідерства «Відкритий Світ» та Американської Ради з міжнародної освіти була здійснена десятиденна поїздка представників українських державних та громадських організацій до Сполучених Штатів Америки. У складі делегації приймав участь голова правління Фундації «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» Віталій Руденко.

У липні 2008 р. з метою організації та проведення громадського моніторингу роботи Одеської обласної координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, наркоманії та туберкульозу із заступником голови Одеської ОДА з гуманітарних питань та головою Одеської облради узгоджений план проведення робочих зустрічей із посадовими особами Одеської облради, держадміністрації та Координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, наркоманії та туберкульозу.

На робочих зустрічах 29 та 30 липня 2008 р. із головою Одеської обласної ради, головою постійно діючої комісії Одеської облради з питань охорони здоров’я та керівником постійної комісії Одеської облради заступником голови Одеської ОДА з гуманітарних питань, начальником управління охорони здоров’я та медицини катастроф Одеської ОДА, заступником начальника управління охорони здоров’я та медицини катастроф Одеської ОДА, секретарем Одеської обласної координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, наркоманії та туберкульозу, членами Координаційної ради, начальником управління у справах національностей та релігій Одеської ОДА, начальником управління освіти і наукової діяльності обговорені шляхи підвищення ролі Координаційної ради у виробленні регіональної політики в сфері протидії епідемії туберкульозу, регіональної бюджетної політики у цій сфері.

29 липня 2008 р. проведено робочу зустріч (спільну нараду) з представниками громадських організацій, членами Обласної координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, наркоманії та туберкульозу. В ході робочої зустрічі обговорені шляхи підвищення ролі громадськості у виробленні регіональної політики в сфері протидії епідемії туберкульозу.

30 липня 2008 р. організовано та проведено у прямому ефірі Одеської обласної державної телерадіокомпанії круглий стіл «Участь громадськості у протидії туберкульозу в Одеській області та Україні».

В ході круглого столу була розглянута епідемічна ситуація із туберкульозом в Україні в цілому та в Одеській області зокрема, нормативні документи, що регламентують боротьбу із туберкульозом на загальнодержавному та регіональному рівнях, та шляхи їх удосконалення, перспективи взаємодії влади та громадськості у цій роботі, обговорені запитання телеглядачів та надані відповіді.

В круглому столі взяли участь представники органів державної влади, громадських організацій, фахівці фтизіатричної служби.

Взято участь у створенні при Міністерстві охорони здоров’я України Координаційної ради з питань забезпечення ефективності виконання державних програм у галузі протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу.

Адвокатовано включення до складу зазначеної Координаційної ради Голови представництва РАТН в Україні К.О. Гамазіної, голови правління Міжнародної журналістської асоціації «Здоров’я без кордонів» І.М. Горбасенка та голови правління Фундації «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» В.В. Руденка.

12 серпня 2008 р. організовано та проведено робочі зустрічі з в.о. Міністра охорони здоров’я України В.Г. Бідним та в.о. голови Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам МОЗ України О.Г. Єщенко. На зустрічі обговорювалися питання удосконалення законодавчої та нормативної бази України в сфері боротьби із туберкульозом, зокрема щодо забезпечення річного запасу протитуберкульозних ліків згідно із рекомендаціями ВООЗ.

Організовано та проведено інформаційні зустрічі 12 серпня 2008 р. із працівниками Державної соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді, та 14 серпня 2008 р. – Департаменту охорони здоров’я Міністерства оборони України щодо ознайомлення із міжнародними стратегіями протидії туберкульозу та рекомендованими стандартами надання послуг у цій галузі.

Протягом червня-серпня 2008 р. організовано та проведено 10 робочих зустрічей із Міністром України у справах сім’ї, молоді та спорту Ю.О. Павленко, його заступниками, заступником голови Державного департаменту України з питань виконання покарань та фахівцями департаменту, в ході яких обговорювалися шляхи удосконалення роботи в сфері боротьбі з туберкульозом, питання вдосконалення нормативної бази в галузі протидії туберкульозу.

Представники Фундації взяли участь у ІV з’їзді пульмонологів і фтизіатрів України, який був проведений у місті Києві 20-22 жовтня 2008 року Міністерством охорони здоров’я України, Академією медичних наук України, Національним інститутом фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського АМН України спільно з Асоціацією фтизіатрів і пульмонологів України.

3 листопада 2008 року у Міністерстві охорони здоров’я України відбулася міжконфесійна нарада «Солідарність Церков та релігійних організацій України в сфері медичної опіки», участь у якій взяли представники Фундації «Громадський рух «Українці проти туберкульозу». До наради Фундацією «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» було підготовлено інформаційні матеріали з питання імунопрофілактики населення. Також із інформацією з цього питання на нараді виступив голова правління Фундації Віталій Руденко.

19 листопада 2008 р. організоване та проведене засідання Консультативно-дорадчої групи з підтримки та моніторингу впровадження Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2007-2011 роках, на якому була розпочата робота по створенню Єдиного переліку (реєстру) нормативних актів Міністерства охорони здоров’я України у сфері боротьби із туберкульозом в Україні.

Протягом березня-грудня 2008 року проведено 16 робочих зустрічей із народними депутатами України, в ході яких проведена інформаційно-роз’яснювальна робота щодо міжнародних підходів у контролі туберкульозу, їх доречності для України та необхідності відповідних змін у законодавчій базі України.

Проведено інформаційні зустрічі із апаратом наступних комітетів Верховної Ради України: Комітет з питань охорони здоров’я, Комітет з питань бюджету, Комітет у закордонних справах, Комітет з питань науки і освіти, Комітет з питань національної безпеки і оборони, Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Комітет з питань свободи слова та інформації, Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, Комітет з питань соціальної політики та праці.

Підготовлено та направлено 33 звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, народних депутатів України, керівників міністерств та відомств з питань необхідності та доцільності впровадження міжнародних стратегій протидії туберкульозу та рекомендованих стандартів надання послуг у цій галузі.

У вересні-грудні 2008 року Розроблено пропозиції для врахування в Законі України «Про державний бюджет України» на 2009 рік, спрямовані на подолання епідемії туберкульозу в Україні та направлено на розгляд до Верховної Ради України.

У жовтні 2008 р. розроблені та направлені до Голови Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, Віце-прем’єр-міністра України І.В. Васюника пропозиції з питань вдосконалення нормативної бази органів державної влади з питань протидії туберкульозу в Україні.

10 грудня 2008 року взято участь у позачерговому засіданні Одеської обласної координаційної ради з питань запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу, наркоманії, туберкульозу та подолання дитячої безпритульності, на якому були розглянуті результати впровадження Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз по Одеській області у 2008 році.

На запрошення Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту 15 грудня 2008 року взято участь у засіданні колегії, на якому презентовано меморандум про спільні наміри з протидії туберкульозу в Україні.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я