Звернення Коаліції “Зупинимо туберкульоз разои” до Кабінету Міністрів України щодо відзначення Дня боротьби з туберкульозом

0
447

Коаліція «Зупинимо туберкульоз разом» звернулася до Кабінету Міністрів України із традиційною щорічною пропозицією щодо відзначення в Україні Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Прем‘єр-міністру України

А.П. ЯЦЕНЮКУ

Шановний Арсенію Петровичу!

24 березня 2014 року буде відзначатися Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз. Указом Президента України від 22 березня 2002 року та за ініціативи Громадського  руху «Українці проти туберкульозу» був встановлений Національний Український День боротьби з туберкульозом, який також щороку відзначається 24 березня.

День боротьби із туберкульозом є важливою подією і має в усьому світі велике значення для підвищення рівня обізнаності людей про симптоми цього захворювання, його діагностику та лікування, а також щодо важливості встановлення ефективного контролю за поширенням туберкульозу. У цей день слід використати всі наявні можливості для досягнення значного збільшення виявляємості хворих на туберкульоз за допомогою проведення популярних освітніх програм, підвищення рівня компетентності керівних працівників щодо проблеми туберкульозу в країні для прийняття ними відповідних організаційних заходів і мобілізації громадськості. Це також можливість для зміцнення політичної і соціальної рішучості з метою забезпечення подальшого прогресу у боротьбі із туберкульозом. Основні цілі масової просвітницької протитуберкульозної кампанії в цей день  наступні:

  • дати відомості широким масам населення у відношенні характерної симптоматики та методів лікування туберкульозу;
  • стимулювати людей, що мають симптоми захворювання, підозрілі на туберкульоз, пройти медичне обстеження;
  • переконати хворих на туберкульоз дотримуватися всіх рекомендацій в процесі їх лікування за методикою ДОТС.

Такі інформаційні кампанії сприяють в усьому світі у вирішенні чотирьох ключових проблем:

  1. Мобілізація політичної волі і ресурсів для боротьби з туберкульозом;
  2. Підвищення рівня виявлення випадків туберкульозу і поліпшення прихильності до лікування;
  3. Подолання стигми та дискримінації;
  4. Надання повноважень людям і спільнотам, яких торкнулася проблема туберкульозу, брати участь і впливати на прийняття рішень щодо них на всіх рівнях.

За допомогою цих інформаційних кампаній можна досягти значних успіхів у вирішенні цілого ряду проблем, які існують у сфері протидії захворюванню на туберкульоз, а саме:

  • збільшити рівень виявлення випадків захворювання на туберкульоз;
  • збільшити рівень успішного лікування;
  • знизити захворюваність на туберкульоз;
  • знизити смертність від туберкульозу;
  • знизити ризик резистентного туберкульозу;
  • покращити якість життя людей, які постраждали від туберкульозу.

Напередодні цього дня Всеукраїнська спілка громадських організацій «Коаліція «Зупинимо туберкульоз разом»  традиційно звертається до Уряду України із ініціативою проведення в країні місячника до Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз. Пропонуємо провести цей день у 2014 році під гаслом «ОБСТЕЖЕННЯ ТА ЛІКУВАННЯ ВІД ТУБЕРКУЛЬОЗУ В УКРАЇНІ – ДОСТУПНІСТЬ ТА РІВНІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ ВСІХ!». У додатку до цього листа вміщені рекомендації щодо плану можливих заходів в рамках цього місячника. На сайті Методичні матеріали, які можуть бути використані під час організації та проведення заходів, розміщені на сайті Фундації громадський рух «Українці проти туберкульозу» за адресою www.stoptb.org.ua

Просимо Вас підтримати нашу громадську ініціативу та видати відповідне розпорядження щодо проведення місячника з нагоди Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз у 2014 році, затвердити відповідний план заходів та своїм листом зобов‘язати міністерства, державні служби, Раду міністрів АР Крим, Київську та Севастопольську міські, обласні та районні державні адміністрації організувати та провести заходи в рамках цього місячника.

Просимо повідомити щодо прийнятого рішення.

Також просимо надати можливість для ознайомлення із звітами Міністерств, державних служб, Ради міністрів АР Крим, Київської та Севастопольської міської, обласних державних адміністрацій щодо проведення заходів в рамках місячника.

Додаток.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я