Правильний прийом протитуберкульозних препаратів

0
2143

Туберкульоз — це інфекційне захворювання, яке піддається лікуванню.
Лікування туберкульозу тривале і не завжди приємне. Воно може супроводжуватися побічними ефектами від прийому протитуберкульозних препаратів. На даний час 95% хворих на туберкульоз легень повністю виліковуються.

Сучасне лікування туберкульозу легенів проводиться на тлі лікувального режиму, раціональної дієти, аеротерапії, лікувальної фізкультури та загартовування. При вираженій декомпенсації (погіршення стану, викликане основним захворюванням), інтоксикації (отруєння організму отрутами і токсинами), високій температурі тіла призначається постільний режим.

В основі дієтотерапії при туберкульозі лежить збільшення кількості повноцінних білків тваринного походження, вершкового і рослинного масла, молока, вітамінів (свіжі овочі) і т. д. Харчування хворого залежить від його індивідуальних особливостей. Дієта будується відповідно з інтенсивністю процесу та ускладненнями з боку інших органів і систем. Дитина, що народилася у жінки, хворої на туберкульоз, повинен отримувати штучне вигодовування.

Лікування туберкульозу складається з двох фаз: інтенсивної та підтримуючої. Під час інтенсивної фази відбувається швидка загибель основної кількості мікобактерій, в результаті чого хворі перестають бути заразними і їх самопочуття поліпшується. Мінімальна тривалість інтенсивної фази — 2 місяці. Але в організмі хворого частина бактерій знаходиться в «сплячому» стані. Щоб впливати на цю групу бактерій, необхідно продовжувати курс лікування — це вже підтримуюча фаза. Мінімальна тривалість підтримуючої фази — 4 місяці.

Дуже часто під час підтримуючої фази хворий починає себе добре почувати. У цей період на тлі відносно гарного самопочуття виникає бажання припинити прийом протитуберкульозних препаратів. І це є дуже великою небезпекою для подальшого одужання.

При недотриманні термінів лікування і перериванні лікування, що залишилися бактерії можуть викликати новий епізод захворювання і придбати стійкість до протитуберкульозних препаратів. Під час всього періоду лікування пацієнт повинен отримувати добову дозу препаратів в один прийом згідно запропонованому режиму. Дробний прийом таблеток призводить до зниження концентрації ліків в крові, що також може призвести до розвитку стійкості. Тобто, для того, щоб назавжди розлучитися з діагнозом «Туберкульоз», потрібно виконувати всі розпорядження лікаря, не пропускати прийом препаратів, і найважливіше — самостійно не скасовувати і не призначати будь-які препарати.

Що ж означає «придбати стійкість до протитуберкульозних препаратів або захворіти МЛС-ТБ»?

Як правило, туберкульоз можна вилікувати за допомогою чотирьох стандартних протитуберкульозних препаратів, або препаратів першого ряду. При неправильному вживанні або призначенні цих ліків може розвинутися туберкульоз із множинною лікарською стійкістю (МЛС-ТБ).

Він розвивається у випадку стійкості бактерій туберкульозу, як мінімум, до ізоніазиду і рифампіцину — двох найпотужніших протитуберкульозних препаратів.

Для лікування МЛС-ТБ потрібна триваліша терапія препаратами другого ряду, які коштують дорожче й викликають більше побічних ефектів.

Існує ще один різновид туберкульозу — туберкульоз з широкою лікарською стійкістю (ШЛС-ТБ).

ШЛС-ТБ — це туберкульоз, який на додаток до лікарської стійкості, властивої для МЛС-ТБ, стійкий до всіх фторхінолонів і, як мінімум, до одного з трьох ін’єкційних ліків другого ряду (капреоміцину, канаміцину або амікацину).

ШЛС-ТБ може розвинутися в тому випадку, коли ці препарати другого ряду також неправильно застосовуються і, тому, стають неефективними. У зв’язку з тим, що ШЛС-ТБ стійкий до препаратів і першого і другого ряду, вибір терапії суттєво обмежений. Тому, життєво важливо дотримуватися всіх рекомендацій лікаря і своєчасно приймати всі препарати.

Лекарская правда

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я