Перспективи реформування фтизіатричної служби

0
757

З метою підвищення ефективності роботи фтизіатричної служби в умовах реформування системи охорони здоров’я України 25-26 вересня 2014 року у м. Києві відбулася нарада на тему «Перспективи реформування фтизіатричної служби».

Участь у нараді взяли представники Міністерства охорони здоров’я, Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДУ та інших соціально небезпечних захворювань, ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров’я», ДУ «Національний інститут фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г.Яновського НАМИ України», Державної пенітенціарної служби України, ДП «Державний експертний центр Міністерства охорони здоров’я України», головні лікарі регіональних протитуберкульозних закладів, головні позаштатні фтизіатри регіонів, голови центральних лікарських консультативних комісій, головні лікарі Полтавського, Львівського, Вінницького, Запорізького, Харківського та Дніпропетровського обласних центрів профілактики та боротьби зі СНІДом, проекту USAID «Посилення контролю за туберкульозом в Україні», ВООЗ, ГО «Інфекційний контроль в Україні», Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу».

В ході наради були досягнуті наступні результати:

1. Визначення основних напрямків дій на різних рівнях, направлених на впровадження змін в організації системи надання протитуберкульозних послуг в Україні

2. Напрацюванпя механізмів удосконалення моделей амбулаторного лікування хворих на туберкульоз, що пілотуються у 6 регіонах України

3. Обговорення ключових питань контролю над туберкульозом в умовах роботи з оновленим Уніфікованим клінічним протоколом первинної, вторинної та третинної медичної допомоги «Туберкульоз»

4. Підвищення ефективності менеджменту протитуберкульозних препаратів і лікування хворих на туберкульоз на основі рекомендованої ВООЗ СТОП ТБ стратегії.

Учасниками наради були розглянуті такі питання:

  • Перспективи реформування системи надання протитуберкульозних послуг в Україні
  • Моніторинг і контроль за виконанням протитуберкульозних заходів
  • Кращі світові практики в організації медичної допомоги хворим на туберкульоз
  • Впровадження моделі амбулаторного ведення випадку ТБ в м. Кривий Ріг
  • Інфекційний контроль за ТБ як невід’ємна складова громадського здоров'я
  • Представлення пілотних моделей амбулаторного лікування хворих па туберкульоз. Проблеми і шляхи їх рішення.
  • Ключові зміни в оновленому Уніфікованому клінічному протоколі первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Туберкульоз»
  • Оптимізація використання протитуберкульозних препаратів
  • Взаємодія га координація між пенітенціарним та цивільним секторами в веденні хворих на ТБ
  • Обговорення питань взаємодії ДПтСУ з регіональними фахівцями
  • Аналіз прогалин в системі надання послуг з ТБ/ВІЛ. Рекомендації Глобального інституту туберкульозу Нью-Джерсі (GTBI) щодо її покращення

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я