2017 рік

0
2922

26 січня 2017 року в МОЗ України відбулося перше засідання Координаційної робочої групи з реалізації заходів реформування системи охорони здоров’я щодо надання послугу сфері протидії туберкульозу в Україні (TR-REP), участь в підготовці і проведенні якого взяли представники Фундації.

Мета засідання – обговорення питань координації реалізації заходів реформування системи охорони здоров’я щодо надання послуг у сфері протидії туберкульозу та заходів регіонального проекту щодо боротьби з туберкульозом для країн Східної Європи та Центральної Азії на 2016 – 2018 роки в Україні.

24 лютого 2017 року в УНІАН представники державних, громадських та пацієнтських організацій обґрунтували доцільність впровадження амбулаторної моделі лікування хворих на туберкульоз (ТБ), як однієї з найважливіших складових реформування системи охорони здоров’я для подолання епідемії туберкульозу в Україні. Прес-конференція організувала та провела Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу».

Участь у заході взяли в.о. начальника Управління громадського здоров’я МОЗ України Наталія Півень, начальник відділу профілактики та лікування туберкульозу Державної установи «Центр громадського здоров`я» МОЗ України Яна Терлеєва,  виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я» Андрій Клепіков,  Голова правління ГО «Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» Віктор Пилипенко та Голова правління БО «Українці проти туберкульозу» Віталій Руденко.

24 березня 2017 року з нагоди Всесвітнього та Всеукраїнського дня боротьби із туберкульозом Благодійна організація «Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» спільно із партнерами провела публічну інформаційну акцію «Сильніші за ТБ» перед будівлею Солом’янської районної у місті Києві державної адміністрації.

Акція спрямована на підвищення обізнаності жителів столиці України про небезпеку туберкульозу, необхідності своєчасного його діагностування і проходження повного курсу лікування.

В ході акції люди, які перехворіли на туберкульоз, ознайомили охочих зі своєю історією перемоги над туберкульозом та роздавали пам’ятки «Туберкульоз виліковний!». Була встановлена інформаційна палатка, в якій лікар-фтизіатр консультував всіх бажаючих.

В ході заходів усі бажаючі кияни мали можливість пройти безкоштовне обстеження за допомогою цифрового малодозового флюорографу.

30 березня 2017 року в ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Г. Яновського Національної Академії медичних наук України» відбулася науково-практична конференція на тему “Актуальні питання ведення хворих на хіміорезистентний туберкульоз на стаціонарному та амбулаторному етапах”.

Від БО «Українці проти туберкульозу» із доповіддю «Створення сприятливої суспільно-політичної ситуації для переходу на пацієнт-орієнтовану модель лікування туберкульозу в Україні» виступив голова правління організації Віталій Руденко.

4-6 квітня 2017 року у Вільнюсі, Литва, пройшла Регіональна Конференція «Зниження шкоди в нових умовах».Участь у конференції взяв керівник БО «Українці проти туберкульозу» Віталій Руденко.

У своєму виступі в панельній дискусії він надав до обговорення інформацію і пропозиції з питань діяльності проекту TB-REP в Україні.

27 квітня 2017 р. в Конференц-залі Музею історії Києва в рамках проекту «Створення сприятливої суспільно-політичної ситуації для переходу на амбулаторну форму лікування туберкульозу в Україні», що впроваджується БО «Українці проти туберкульозу», відбулася робоча зустріч з планування діяльності Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ».

Участь у зустрічі взяли члени та активісти Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ», та члени робочої групи проекту.

22 червня 2017 року в місті Києві відбувся круглий стіл на тему: «Почути один одного. Ефективні рішення як результат діалогу органів державної влади і пацієнтів стосовно туберкульозу».

Мета круглого столу полягала у підвищенні ефективності прийняття управлінських рішень шляхом залучення на центральному та регіональному рівнях заінтересованих органів державної влади та  Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» до діалогу з обговорення шляхів подолання перешкод на шляху успішного впровадження пацієнт-орієнтованої моделі лікування туберкульозу.

19 липня 2017 р. в Києві в приміщенні Креативного простору «Часопис» відбувся семінар для активістів Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» з Київської області, з  питань адвокації переходу на модель протитуберкульозної допомоги, орієнтованої на потреби людей.

Участь у семінарі взяли члени та активісти Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ», та члени робочої групи проекту «Створення сприятливої суспільно-політичної ситуації для переходу на амбулаторну форму лікування туберкульозу в Україні».

31 серпня 2017 р. в м. Суми відбувся семінар для активістів Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» у Сумській області, з  питань адвокації переходу на модель протитуберкульозної допомоги, орієнтованої на потреби людей.

28 вересня 2017 року Фундацією “Громадський рух “Українці проти туберкульозу” організована прес-конференція “Лікування туберкульозу має наблизитися до пацієнта”.

Під час  прес-конференції представники Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз “Сильніші за ТБ” та Всеукраїнської Коаліції “Зупинимо туберкульоз разом” поінформували громадськість про пацієнт-орієнтовану модель лікування туберкульозу та роль Асоціації у її запровадженні, ознайомили із новітніми міжнародними практиками профілактики та лікування туберкульозу.

04 жовтня 2017 року в Херсоні відбувся семінар для активістів Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» з Херсонської області, з  питань адвокації переходу на модель протитуберкульозної допомоги, орієнтованої на потреби людей.

23 листопада 2017 р. в конференц-залі Музею історії Києва відбувся круглий стіл на тему: «Пацієнт-орієнтованій моделі лікування туберкульозу – належне бюджетне забезпечення» в Київській області. Круглий стіл організований БО «Українці проти туберкульозу».

Мета заходу – публічне обговорення важливості залучення органів державної влади, які не відносяться до медичної сфери, до заходів боротьби з туберкульозом, шляхом внесення відповідних змін у виконувані ними обласні цільові соціальні програми; публічне обговорення завдань у сфері бюджетної адвокації обласної цільової програми протидії захворюванню на туберкульоз, яка має на меті залишення заощаджених бюджетних коштів, раніше зорієнтованих за розрахунками на ліжкове місце, на потреби туберкульозної служби: посилення санітарного, інженерного контролю, соціального захисту медичних працівників, підвищення технічної оснащеності диспансерів; адвокатування прийняття відповідних рішень на рівні громад в регіонах впровадження проекту соціального контрактування послуг щодо туберкульозу для громадських організацій.

28 листопада 2017 року в м. Херсон відбувся круглий стіл «Паціент-орієнтованій моделі лікування туберкульозу – належне бюджетне забезпечення» в Херсонській області.

Участь у заході взяли представники органів державної влади, самоврядування, медичних закладів та неурядових організацій  Херсонської області.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я