Засідання Парламентської платформи боротьби з туберкульозом

0
301

19 грудня 2017 року відбулося засідання Парламентської платформи боротьби з туберкульозом.

Під час засідання обговорювалися наступні питання:

–        Стан підготовки доповіді "Drug-Resistant Tuberculosis in Europe", проект якої було презентовано на початку грудня в Комітеті ПАРЄ з соціальних питань, охорони здоров’я та сталого розвитку;

–        Про успіхи альтернативних механізмів фінансування у сфері ТБ. Відсутність гнучкого механізму перерозподілу коштів було названо основною проблемою впровадження амбулаторних моделей, які є більш економічними, безпечними та пацієнт-орієнтованими;

–        Зустріч високого рівня ООН з питань ТБ у майбутньому році – гарна можливість проадвокатувати питання протитуберкульозної боротьби в Україні.

Участь у засіданні також взяли представники Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ», Коаліції організацій «Зупинимо туберкульоз разом» та БО «Українці проти туберкульозу», які виступили зі зверненням щодо запровадження застосуванняв Україні новітніх протитуберкульозних препаратів:  

До Парламентської платформи

боротьби з туберкульозом в Україні

Звернення

Вперше за півстоліття світовою спільнотою в особі ВОЗ туберкульоз визнаний більшою ніж СНІД загрозою людству за рівнем смертності.

Стурбованість викликана стрімким зростанням форм туберкульозу, стійких до існуючих ліків.

Тому вперше за півстоліття світовою спільнотою вкладені мільярди доларів на розробку новітніх протитуберкульозних препаратів, до яких у бактерій ще нема стійкості.

Це – бедаквілін і деламанід.

Ці препарати успішно використовують країни світу, в тому числі на пост-радянському просторі вже чотири роки – з 2013 року.

В регіонах України ці препарати досі відсутні.

Україна має дуже складний стан із захворюванням і лікуванням туберкульозу. Із 30 тисяч нових щорічно виявлених хворих на туберкульоз виліковується лише половина. А кожний четвертий має резистентну форму туберкульозу. Тому мінімальна потреба у цих препаратах – 7 тисяч курсів терапії на рік.

Існує угода про співробітництво між виробником бедаквіліну фірмою «Янсен і Янсен» з партнерством «Зупинити туберкульоз» Глобального лікарського фонду (Global Drug Facility – GDF) і Агенцією США з міжнародного розвитку (The United States Agency for International Development – USAID).

Тому Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ», «Українці проти туберкульозу», Всеукраїнська Коаліція організацій «Зупинимо туберкульоз разом» звертається до Парламентської платформи боротьби із туберкульозом в Україні з проханням щодо відповідного звернення до Глобального лікарського фонду і USAID сприяти прискоренню отримання Україною бедаквіліну і деламаніду у необхідній кількості від «Янсен і Янсен» і Японського фармвиробника «Otsuka Farmaceutical Co. Ltd».

Також просимо Парламентську платформу боротьби з туберкульозом в Україні звернутися до МОЗ України щодо невідкладного складання дорожньої карти, тобто детального і відповідального плану застосування в регіонах України цих препаратів.

Це викликано вимогою світових фармвиробників щодо суворого виконання п’яти головних умов при застосуванні бедаквіліну і деламаніду для унеможливлення появи резистентності вже до цих нових ліків, коли людей лікувати буде вже просто нічим:

– належний відбір хворих для лікування;

– суворе дотримання принципів розробки режиму лікування МР ТБ, рекомендованого ВОЗ;

– ретельний моніторинг лікування кожного пацієнта, соціальна підтримка на всіх етапах;

– активний фармакологічний нагляд;

– інформована згода хворого на лікування із застосуванням нових препаратів.

З повагою,

Голова правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» В. Пилипенко

Співголова Коаліції організацій «Зупинимо туберкульоз разом» І. Горбасенко

Голова правління БО «Українці проти туберкульозу» В. Руденко

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я