Цінуємо кожен подих! Збережемо життя хворих на туберкульоз!»

0
671

«Цінуємо кожен подих! Збережемо життя хворих на туберкульоз!» – під таким гаслом 23 березня 2018 року відбулася публічна акція біля центрального входу до Міністерства охорони здоров’я України.

Метою акції було привернення уваги влади до проблем подолання епідемії туберкульозу в Україні, підвищення обізнаності жителів столиці України про небезпеку туберкульозу, необхідності своєчасного його діагностування і проходження повного курсу лікування.

Акцію організувала Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» за підтримки БО «Українці проти туберкульозу» та Всеукраїнської Коаліції «Зупинимо  туберкульоз разом».

В ході заходу спільнота людей, які постраждали від туберкульозу, вшанувала пам’ять померлих від цієї недуги.  Перед Міністерством охорони здоров’я України були випущені в небо 11 кульок білого кольору, по числу помираючих від туберкульозу кожного дня в Україні.

Потім були випущені 11 кульок сірого кольору – які символізують людей, що помруть від туберкульозу завтра, якщо ми сьогодні нічого не змінимо в політиці боротьби з туберкульозом.

Після цього 11 кульок у формі сердець, як надія врятувати життя хворих на туберкульоз громадян України, були роздані присутнім на акції.

Волонтери із числа людей, які перехворіли на туберкульоз, ознайомлювали охочих зі своєю історією перемоги над туберкульозом та роздавали інформаційно-просвітницьку літературу.

{pgslideshow id=124|width=640|height=480|delay=2000|image=L}

В ході акції відбувся прес-брифінг, участь у якому взяли:

•        Сергій Дригус, член Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ».

•        Олена Ганіченко, член Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»;

•        Віктор Пилипенко, голова Правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ», кандидат історичних наук;

•        Олена Федоровська, член Правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»;

•        Віталій Руденко, співголова Всеукраїнської Коаліції «Зупинимо  туберкульоз разом», голова Правління БО «Українці проти туберкульозу».

Учасники акції оприлюднили та передали до МОЗ України звернення до української та світової спільноти «Творимо історію. Покінчимо з туберкульозом»:

ЗВЕРНЕННЯ

Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз

«Сильніші за ТБ» до української та світової спільноти

«Творимо історію. Покінчимо з епідемією туберкульозу»

Зниження смертності від інфекційних захворювань, що почалося з початку XX сторіччя завдяки широкому застосуванню антибіотиків, призвело до поширення думки про те, що людство виграє багатовікову війну з ними. Проте, ми й сьогодні бачимо, як епідемія туберкульозу швидко поширюється, що обумовлено соціально-економічними, політичними факторами, низьким рівнем медичної допомоги.

Щохвилини у світі 20 людей захворюють на туберкульоз, 3 – помирають. Щоденно в Україні 79 людей  інфікуються на туберкульоз, а 11 – помирають від цієї недуги.

Впродовж останніх дев'яти років смертність від туберкульозу в Україні знизилася удвічі, але щороку своєчасно не виявляється близько 6000 (22% від понад 27 тис. випадків, виявлених у 2017 році) випадків захворювання на туберкульоз, що сприяє інфікуванню ще 180 тис. громадян (кожен хворий інфікує до 30 осіб).

Слід зауважити, що в останні роки з’явилися нові групи ризику захворювання на туберкульоз в Україні – внутрішньо переміщені особи зі Сходу країни, учасники АТО, а також трудові мігранти. Виникає необхідність в активізації заходів з метою виявлення туберкульозу серед них та охоплення лікуванням усіх виявлених хворих, незалежно від місця постійного проживання пацієнта.

Ми усвідомлюємо серйозність цієї недуги та повинні продовжувати рішучу боротьбу з нею.

Сьогодні завдання полягає в тому, щоб розробити ефективні заходи протидії захворюванню на туберкульоз. Уряд країни має взяти на себе зобов’язання покласти край епідемії туберкульозу. Нам необхідно мобілізувати політичну волю задля ефективної  реалізації заходів протидії захворюванню на туберкульоз  в контексті реформи системи охорони здоров’я.

26 вересня 2018 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй проводить Нараду високого рівня, на якій будуть розглянуті питання протидії туберкульозу. У спільноти пацієнтських протитуберкульозних організацій України є можливість вплинути на цей процес по ТРЬОХ основних напрямках:

– до Наради ООН – можливість вплинути на позиції на переговорах у країні шляхом взаємодії з урядом в процесі підготовки до Нараді ООН;

– під час Наради – спільнота ТБ має наполягати на тому, щоб вона мала право висловити свою думку щодо всіх процесів, рішень і результатів, пов'язаних з Нарадою ООН з туберкульозу, і щоб вона була представлена на всіх засіданнях і секціях Наради ООН;

– після Наради ООН – можливість контролювати виконання урядом зобов'язань, які він візьме на себе в ході Наради ООН.

Важливо, щоб представники від України не лише розуміли ключові проблеми у сфері протидії туберкульозу, але й  взяли на себе зобов'язання аргументовано доповідати і обговорювати результати своєї діяльності.

Уряд нашої країни має використовувати власний підхід до залучення громадянського суспільства, представників якого включать до складу делегації, яка братиме участь у Нараді. Це хороша можливість взяти безпосередню участь в представленні пропозицій від країни до загальної Декларації. Після Наради ООН ми, як члени громадянського суспільства, зможемо контролювати виконання Урядом України зобов'язань, які він візьме на себе в ході Наради ООН.

Одним з ключових результатів наради ми бачимо прийняття жорсткої системи підзвітності, оскільки Україна буде зобов'язана систематично звітувати про виконану роботу. Неурядовий сектор, пацієнтські протитуберкульозні організації мають грати ключову роль в роботі з Урядом України для досягнення цілей, зафіксованих в політичній декларації, вимагаючи від влади виконання своїх обіцянок.

Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»  готова долучитися до конструктивної співпраці з Урядом України – надати коментарі пацієнтських протитуберкульозних організацій до проекту політичної Декларації. Безпосередня участь пацієнтських організацій у формуванні національної позиції з різних питань боротьби з туберкульозом – одна з кращих можливостей впливу на процес.

«Цінуємо кожен подих! Збережемо життя хворих на туберкульоз!»

Спільними зусиллями покінчимо з епідемією туберкульозу!

Всеукраїнська асоціація людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»

 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я