Усунення перешкод для поліпшення результатів лікування хворих на туберкульоз: консолідація зусиль заінтересованих сторін

0
751

26 вересня 2018 р. в прес-центрі Національної спілки журналістів України у місті Києві відбулося засідання круглого столу на тему: «Усунення перешкод для поліпшення результатів лікування хворих на туберкульоз: консолідація зусиль заінтересованих сторін».

Участь у засіданні взяли представники органів державної влади, пенітенціарного і цивільного секторів, міграційної служби, міжнародних організацій, організацій, які працюють в сфері протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, інших заінтересованих сторін.

Відкрив засідання та виступив із презентацією «Усунення перешкод для поліпшення результатів лікування хворих на туберкульоз: консолідація зусиль заінтересованих сторін. Роль центрів первинної медико-соціальної допомоги в пілотних регіонах проекту у залученні груп підтримки пацієнтів в роботі лікувально-профілактичних установ»     Віталій Руденко, голова правління БО «Українці проти туберкульозу».

У своєму виступі він наголосив, що вирішити проблему туберкульозу можна лише усунувши її причини та подолавши негативні наслідки їх існування, що вимагає багатогалузевого і багатосекторального підходу. З цією метою БО «Українцями проти туберкульозу», Коаліцією організацій «Зупинимо туберкульоз разом» розроблено Концепцію загальнодержавної і регіональної міжвідомчої та міжсекторальної координації діяльності в сфері протидії епідемії туберкульозу.

Основною новизною Концепції є те, що вона пропонує розглядати протидію туберкульозу не як систему медичних заходів, а як складну комплексну політичну, управлінську, економічну, соціальну, медичну, гуманітарну, культурну тощо проблему, вирішення якої лише медичними засобами та галузевим медичним управлінням не є ефективним.

Також учасників круглого столу привітала Оксана Савенко, представник Альянсу громадського здоров’я.

Про виклики для первинної ланки щодо лікування хворих на мультирезистентний туберкульоз, що потребуватимуть впровадження нових препаратів, розповіла Юлія Сенько, представник Національного інституту фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України.

Лілія Білоус, генеральний директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України розповіла про досвід роботи Товариства Червоного Хреста України по супроводу хворих на туберкульоз на амбулаторному етапі

Із доповіддю «Роль міжнародних неурядових організацій у протидії туберкульозу в Україні, в тому числі в пенітенціарному секторі» перед учасниками круглого столу виступила Богдана Щербак-Верлань, заступник директора проекту «Заради життя» (Serving Life).

Володимир Ташин, представник ДУ «Центр охорони здоров’я» Міністерства  юстиції України розповів про протидію туберкульозу в установах пенітенціарної служби: здобутки, проблеми, перспективи.

Про досвід взаємодії Центру пробації з громадськими організаціями у протидії туберкульозу виступив Олег Янчук, Директор ДУ «Центр пробації».

Андрій Александрін, голова ГО «Інфекційний контроль», розповів про забезпечення інфекційного контролю під час супроводу хворих на туберкульоз на амбулаторному етапі.

Із інформацією «Досвід міграційної служби у здійсненні контролю за мігрантами щодо виявлення хворих на туберкульоз» учасників круглого столу ознайомив Петро Синявський, заступник директора Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства – начальник відділу по роботі з шукачами захисту Державної міграційної служби України.

Також про роль Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» в підтримці хворих на туберкульоз на амбулаторному етапі лікування розповів Віктор Пилипенко, кандидат історичних наук, доцент, голова правління Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ»

Обговоривши в ході загальної дискусії підняті на круглому столі питання, його учасники розглянули запропонований проект резолюції, яка зазначає, що забезпечення успішності і тривалості заходів боротьби із туберкульозом в Україні можливе лише при забезпеченні взаємодії усіх відомств та секторів громадянського суспільства. Для забезпечення цієї мети рекомендується розробити Національну стратегію міжсекторальної та міжвідомчої взаємодії у сфері протидії туберкульозу, взявши за основу розроблену Концепцію загальнодержавної і регіональної міжвідомчої та міжсекторальної координації діяльності в сфері протидії епідемії туберкульозу.

Круглий стіл організований БО «Українці проти туберкульозу» за підтримки Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз «Сильніші за ТБ» в рамках участі в регіональному проекті «Зміцнення систем охорони здоров’я для ефективного контролю за ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи і Центральної Азії» (проект TB-REP) з метою обговорення шляхів усунення перешкод у лікуванні хворих на туберкульоз для поліпшення його результатів.

Проект TB-REP спрямований на реформування системи протитуберкульозної допомоги, як частини загальних реформ охорони здоров’я, та надає технічну підтримку протитуберкульозним проектам організацій громадянського суспільства. Реалізується проект за фінансової підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією і охоплює 11 країн Східної Європи і Центральної Азії.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я