ЗУПИНИТИ СТИГМУ І ДИСКРИМІНАЦІЮ ЛЮДЕЙ, ЯКІ ХВОРІЮТЬ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ ЗАКЛИКАЄ ФУНДАЦІЯ «ГРОМАДСЬКИЙ РУХ «УКРАЇНЦІ ПРОТИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ»

0
1143

В рамках проекту «Створення сприятливої суспільно-політичної ситуації для переходу на амбулаторну модель лікування туберкульозу в Україні», що його реалізує БО «Українці проти туберкульозу», при підтримці ДУ «Центр громадського здоров’я» Міністерства охорони здоров’я України та Всеукраїнської асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз “Сильніші за ТБ” розроблено пам’ятку «Стоп стигмі й дискримінації людей, які хворіють на туберкульоз».

В повнокольоровому виданні висвітлюються основні засади та принципи надання допомоги, орієнтованої на потреби людини, як комплексу заходів із гарантованої, якісної медичної, соціальної допомоги фахівцями в потрібний час у потрібному місці, з урахуванням індивідуальних потреб пацієнта та з метою формування його прихильності до лікування.

В основі такого підходу – ефективне партнерство (співпраця пацієнта та лікаря); повага прав пацієнтів (прийняття рішення про місце та схему лікування за участю пацієнта, конфіденційність, відсутність дискримінації, співчуття, врахування епідемічної безпеки при наданні послуг, забезпечення якісної медичної і соціальної допомоги); активна участь пацієнта і громади у профілактиці та виявленні захворювання, лікуванні хворих; залучення психологів, соціальних працівників, громадських організацій, родини до формування у хворого прихильності до лікування.

Все це допомагає хворому успішно завершити лікування та одужати. Водночас, одним із головних принципів ефективної реалізації підходу до лікування туберкульозу, орієнтованого на потреби людини, є подолання стигми та дискримінації у суспільстві по відношенню до хворих на туберкульоз.

Дискримінація і стигма по відношенню до хворих на туберкульоз – це соціальні стереотипи, що відображають упереджене ставлення до них оточуючих. Хворим на туберкульоз у зв’язку з їх захворюванням незаслужено приписуються якості, які в дійсності відсутні.

Стигма призводить до виникнення почуття сорому, провини та самоізоляції хворих на туберкульоз (самостигматизація), а вкрай негативне відношення оточуючих, в тому числі медичних працівників (дискримінація), штовхає цих людей до бездіяльності або дій, які можуть нанести шкоду іншим людям.

Дискримінація хворих на туберкульоз у лікувальних закладах проявляється у вигляді ненадання або недостатнього надання медичної допомоги, розкриття лікарської таємниці, грубого ставлення або ігнорування законних прав пацієнтів чи їхніх родичів.

Тому медичним працівникам та пацієнтам рекомендується користуватися наступним принципом: хворі на туберкульоз мають усі права, передбачені Конституцією України та Законом України «Про протидію захворюванню на туберкульоз».

Водночас, хворі на туберкульоз зобов’язані: дотримуватися призначеного їм режиму лікування; під час лікування дотримуватися правил внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров’я; проходити у встановлені строки обов’язкові медичні огляди та обстеження на туберкульоз, визначені відповідними галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я; дотримуватися вимог протиепідемічного режиму.

Автори видання наголошують на тому, що медичні працівники повинні пам’ятати, що стигма і дискримінація негативно відбиваються на здоров’ї, якості життя, соціальному стані та благополуччі як хворих на туберкульоз, так і суспільства в цілому.

На усіх рівнях надання медичної допомоги медичні працівники зобов’язані надавати пацієнту інформацію про можливості профілактики, діагностики і лікування туберкульозу. У хворих на туберкульоз є усі підстави для захисту своїх прав і законних інтересів у випадку підтвердження  стигми та дискримінації по відношенню до них, зазначається в пам’ятці.

Пам’ятка адресована медичним працівникам, людям, які постраждали від туберкульозу, всім заінтересованим сторонам.

Завантажити пам’ятку можна натиснувши на зображення нижче.

Пам’ятка розроблена БО «Українці проти туберкульозу» в рамках участі в регіональному проекті «Зміцнення систем охорони здоров’я для ефективного контролю за ТБ і МР-ТБ в країнах Східної Європи і Центральної Азії» (проект TB-REP). Думка автора, висловлена в даній публікації, може не збігатися з думкою ГФ, Основного реципієнта та інших партнерів проекту TB-REP.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я