Рівненщина – медики фіксують зростання захворюваності на туберкульоз

0
1352

На Рівненщині медики фіксують зростання захворюваності на туберкульоз, серед дітей в тому числі

У І кварталі 2022 року на Рівненщині зафіксована негативна тенденція росту захворюваності на туберкульоз. Якщо за аналогічний період у 2021 році на недугу захворіли 104 особи, то у 2022 році це 113 осіб. Мова йде про вперше діагностовані випадки туберкульозу, але окрім цього цифри зростають і в інших напрямках – зареєстровані випадки рецидиву туберкульозу, повторні курси лікування з приводу невдачі лікування недуги.

По особливому тривожно звучить статистика захворюваності серед дітей: у 2021 році за І квартал виявлено 4 випадки, за І квартал 2022 року-10 випадків, що складає-150%.

“Збільшення кількості випадків туберкульозу серед дитячого населення є індикатором несприятливої ситуації щодо туберкульозу”, – наголошує директор Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру РОР Федір Аврука.

Окрім того, фтизіатри Рівного відмічають у пацієнтів, які взяті на облік занедбані форми хвороби – деструктивні легеневі форми, дисеміновані процеси, ураження ЦНС, кісток та суглобів, наявність ко-інфекції ТБ/ВІЛ, виражений інтоксикаційний синдром, кахексія, поєднання у одного пацієнта кількох локалізацій туберкульозу, наявність стійкості до протитуберкульозних препаратів.

“Всі ці фактори є показами до стаціонарного лікування, іноді дуже тривалого лікування ( до 12 міс і більше) в умовах стаціонару, – відмічає завідувач відділення, лікар-фтизіатр Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру РОР Наталія Стецій. – Попри призначені схеми препаратів, в тому числі з використанням нових препаратів, місяцями не вдається припинити бактеріовиділення. Хворий, який продовжує виділяти мікобактерії туберкульозу в зовнішнє середовище є епідеміологічно небезпечним для здорового населення”.

Зважаючи на нинішню ситуацію в країні, лікарі припускають, що надалі ймовірно, ріст захворюваності на туберкульоз в середньому буде на рівні 5-6%.

“На найближчий час неможливо точно спрогнозувати на скільки зросте захворюваність на туберкульоз, насамперед це пов’язано із введенням воєнного стану в Україні, міграцією населення, тривалим перебуванням людей в холодних укриттях, з великим скупченням людей в місцях тимчасового поселення – гуртожитки, громадські та релігійні організації, реабілітаційні центри, міграція закордон тощо”, – зазначає директор медичного центру Федір Аврука.

Діагностують туберкульоз і серед військовослужбовців.

“У випадках виявлення туберкульозу із бактеріовиділенням з епідеміологічної точки зору необхідне обстеження всього особового складу, який контактував із хворим на туберкульоз. Утім, подекуди це зробити просто нереально. Усі ці фактори сприяють тому, що поширення хвороби стає неконтрольованим”, – наголошує лікар-фтизіатр Наталія Стецій.

Станом на 1 квітня 2022 року в Рівненському обласному фтизіопульмонологічному медичному центрі РОР госпіталізовано 5 осіб із ЗСУ та ТРО, 4 внутрішньопереміщені особи. На даний час серед внутрішньопереміщених осіб отримує лікування -13 хворих з туберкульозом, серед них 1 дитина. Це мешканці м.Києва, Бучі, Бородянки, Ірпеня, Харкова, Луганська.

Аби не допустити зростання випадків хвороби серед населення та своєчасного виявлення недуги фтизіатри Рівненщини наголошують – при появі таких симптомів як кашель або покашлювання більше 2-х тижнів, підвищена втомлюваність та слабкість, підвищена пітливість (особливо вночі), втрата ваги з невизначених причин, підвищення протягом останнього часу температури тіла (має значення навіть незначне підвищення-до 37-37.2С), задишка при незначному фізичному навантаженні, контакт із хворим на туберкульоз протягом останніх 6 міс., наявність хронічного захворювання шлунково-кишкового тракту, цукровий діабет або інше захворювання, що призводить до зниження імунітету, наявність серйозного стресу, прийом препаратів, які можуть знижувати імунітет (глюкокортикостероїди, хімієтерапія тощо) – зверніться на консультацію до сімейного лікаря або фтизіатра.

КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» РОР знаходиться за адресою м.Рівне, вул.Дворецька,108.

Графік роботи: щоденно, крім суботи та неділі з 8.30 до 16.00