Фтизіатрія на грані вимирання. Чи вдасться врятувати галузь?

0
564

Коаліція організацій «Зупинимо туберкульоз разом!», Фундація «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» та Міжнародна журналістська асоціація «Здоров’я без кордонів» б’ють на сполох – тому що через декілька років захищати від туберкульозу населення України буде просто нікому.

Викликає тривогу проблема зростання захворюваності на туберкульоз серед медичних працівників. Медичні працівники зовсім не захищені і законодавством не чітко урегульоване визнання професійного туберкульозу для багатьох категорій медичних працівників. Заробітна плата медиків на грані бідності. Фтизіатри жодних пільг не мають, окрім 15% за шкідливість. Не вирішено питання про дільничність фтизіатрів. Спостерігається тенденція до стрімкого збільшення середнього віку фтизіатрів, що наближається до перед пенсійного, а оновлення кадрів не відбувається. Студенти медичних ВУЗів з одного боку прекрасно усвідомлюють щоденну небезпеку для здоров’я та життя лікарів-фтизіатрів і не прагнуть присвятити себе цьому фаху. Тим більше що на іншій чаші цих фахових терезів знаходиться мізерна зарплата, відсутність належної соціальної підтримки та праця, що практично не забезпечена засобами індивідуального захисту. Повсюдно не виконуються вимоги чинного законодавства про першочергове забезпечення фтизіатрів житлом.

В Україні відбувається скорочення загальної чисельності медичних працівників, умови праці яких погіршується у зв’язку з економічним станом держави, зростанням кількості інфекційних захворювань, у першу чергу – туберкульозу, СНІД тощо. І це при тому, що забезпеченість медичними працівниками, за даними МОЗ України, у містах складає 80,8%, а у сільській місцевості – 77,6%.

 

Ми звертаємося до Кабінету Міністрів України, персонально до Міністерства фінансів України та  Міністерства праці та соціальної політики України вжити термінових заходів для забезпечення належного соціального захисту працівників фтизіатричної служби України.

Якщо не будуть терміново вжиті відповідні заходи, пік епідемічної туберкульозної кризи прийдеться якраз на терміни проведення фінальної частини футбольного чемпіонату Європи Євро-2012 в Україні.

Цей лист є відкритим громадським зверненням до Кабінету Міністрів України та зацікавлених міністерств.

Чекаємо адекватної відповіді щодо даного питання від Уряду України.

Ми і надалі будемо відслідковувати ситуацію та інформувати українську громадськість.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я