На Черкащині зареєстрували 320 випадків захворювання на туберкульоз

0
72

На Черкащині впродовж дев’яти місяців зареєстрували 320 нових випадків туберкульозу, серед них зареєстровано 19 випадків захворювання на активний туберкульоз органів дихання серед дітей.

Захворюваність майже на рівні 2023 року, — за 8 місяців зареєстрували 319 випадків, розповіла під час пресбрифінгу заступниця генерального директора Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ольга Мізінова.

Утім, за словами Ольги Мізінової, Кількість бацилярного туберкульозу збільшилась на 18,5 %.

“Зареєстровано 243 випадки проти 205 у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Інтенсивний показник на 100 тисяч населення зріс та становить 13,9% проти 11,7%”, — додала Ольга Мізінова.

Захворюваність на туберкульоз органів дихання зареєстровано у 56 громадах області:

  • у Черкаському районі у 23-х громадах — 155 випадків, що становить 48,4 % від загальної кількості;
  • у Звенигородському районі в 15 громадах — 61 випадок, 19,0 % від загальної кількості;
  • в Уманському районі у 8 громадах — 66 випадків, 20,6 % від загальної кількості;
  • у Золотоніському районі у 10 громадах — 38 випадків, 11,8 % від загальної кількості.

Також, за словами Ольги Мізінової, активний туберкульоз медики зареєстрували у 19 дітей.

“У тому числі один випадок бацилярного туберкульозу в Уманській ОТГ та десять — бактеріологічно не підтвердженого туберкульозу в Маньківській, Христинівській, Звенигородській, Виноградській, Лисянській, Великохутірській, Білозірській, Канівській, Балаклеївській та Чигиринській територіальних громадах”.

При цьому показник захворюваності на 100 000 тисяч населення складає 18,5% та нижче загальнодержавного на 17%, додала пані Ольга.

За словами головного позаштатного фтизіатра управління охорони здоров’я Черкаської ОВА, в. о. директора Черкаського обласного протитуберкульозного диспансеру Дар’ї Левандовської, найбільша кількість захворілих — серед чоловіків:

“79% захворілих становлять чоловіки. За місцем проживання когорта розділилась порівну, отже 50% серед захворілих становлять жителі міст та 50% — жителі сільської місцевості. Понад 50% це непрацюючі люди працездатного віку, що дещо менше ніж за попередні роки”.

Утім додала Дарʼя Левандовська, дещо зріс відсоток захворілих на туберкульоз людей пенсійного віку — 13,1%.

“За 9 місяців 2024 відмічається також зменшення захворюваності серед дитячого населення. Так, за поточний період захворіли 19 дітей віком від 0 до 18 років, проти 21 дитини за аналогічний період минулого року”.

Медикиня додала, що 3,1% від зареєстрованих пацієнтів загинули від хвороби.

“Загрозливим є те, що дані пацієнти померли від 1 дня до 3-4 місяців від дати встановлення діагнозу, в той час, коли туберкульоз є виліковним захворюванням”.

Відтак медики наголосили, що варто памʼятати, що зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом.

“Хворий на так звану “відкриту” форму туберкульозу під час кашлю виділяє у повітря разом з крапельками слизу паличку Коха. Людина, що знаходиться поруч та вдихає ці крапельки, може бути інфікована”.

У то й же час туберкульозом практично неможливо заразитися перебуваючи на відкритому повітрі.

“Туберкульозом не можна заразитися, якщо користуєшся книгами, предметами побуту, іншими речами хворого, споживаєш їжу, яку приготував або продавав хворий, або через користування спільним посудом”.

За матеріалами Суспільне Черкаси 

Більше на сайті  БО «Українці проти туберкульозу» https://stoptb.org.ua/