Механізми надання соціальної і фінансової підтримки хворим на туберкульоз та членам їх сімей для забезпечення ефективної прихильності до лікування та проходження повного курсу лікування в умовах переходу на амбулаторну модель лікування

0
811

29 червня 2016 року в м. Житомир в конференц-залі Готелю «Reikartz Житомир» відбувся круглий стіл «Механізми надання соціальної і фінансової підтримки хворим на туберкульоз та членам їх сімей для забезпечення ефективної прихильності до лікування та проходження повного курсу лікування в умовах переходу на амбулаторну модель лікування».

У заході взяли участь представники Житомирської обласної ради, обласної державної адміністрації, громадських організацій,  фтизіатричної громадськості, зацікавлених сторін.

Відкрив круглий стіл та привітав учасників Віталій Руденко, національний експерт з питань адвокації, комунікації та соціальної мобілізації (АКСМ) в сфері протидії туберкульозу.

Також він представив присутнім проект «Створення сприятливої суспільно-політичної ситуації для переходу на амбулаторну модель лікування туберкульозу в Україні». Проект впроваджується Фундацією «Громадський рух «Українці проти туберкульозу» за фінансової підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в рамках проекту «Зміцнення системи охорони здоров'я для ефективного контролю туберкульозу та мультирезистентного туберкульозу в регіоні Східної Європи і Центральної Азії» (основний реципієнт – Центр політики та досліджень в сфері охорони здоров'я, Республіка Молдова в партнерстві з Європейською ТВ коаліцією).

Із інформацією на тему «Соціальна та медико-соціальна складова переходу на амбулаторну пацієнт-орієнтовану модель в лікуванні туберкульозу» виступив Віталій  Дідик, головний лікар Обласного протитуберкульозного диспансеру Житомирської обласної ради.

Наступним був виступ Віктора Пилипенка, члена Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, голови Всеукраїнської Асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз. В своїй доповіді Віктор Пилипенко розповів про свою історію хвороби, боротьби та подолання туберкульозу. Окремо він акцентував увагу на необхідності формування прихильності хворих на туберкульоз до лікування, особливо на амбулаторному етапі лікування.

Віктор Пилипенко закликав усіх присутніх сприяти розбудові зазначеної пацієнтської організації, поінформувати широку громадськість про створення Всеукраїнської Асоціації людей, які перехворіли на туберкульоз.

Про сутність соціальної мобілізації для подолання стигми і дискримінації людей, що постраждали від туберкульозу, вдосконалення соціальної складової регіональної політики протидії туберкульозу учасникам круглого столу розповів Ігор Горбасенко, член Національної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Сергій Борткевич, національний експерт з питань АКСМ в сфері протидії туберкульозу, підбив підсумки аналізу державної та регіональних політик та кращих практик надання амбулаторної допомоги основним групам населення, яких торкнулася проблема туберкульозу.

Також перед учасниками круглого столу виступили депутати Житомирської обласної ради: заступник голови Постійної комісії з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення та у справах ветеранів облради Ігор Сабадаш та член зазначеної комісії Микола Зозуля.

У другій частині круглого столу відбулася загальна дискусія з питань, піднятих доповідачами. За підсумками круглого столу будуть напрацьовані рекомендації, які будуть надані Житомирській обласній державній адміністрації, Міністерству охорони здоров'я, Верховній раді України та усім зацікавленим сторонам.

 

 

 

{pgslideshow id=90|width=640|height=480|delay=2000|image=L}

 

Публикация данного материала стала возможной благодаря гранту, предоставленному в рамках проекта TB-REP, который финансирует Глобальный фонд для борьбы со СПИДом, туберкулезом и малярией и реализует Центр PAS в качестве Основного реципиента. Мнение автора (авторов), высказанное в данной публикации, может не совпадать с мнением ГФ, Основного реципиента и других партнеров проекта TB-REP 

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Ваш коментар
Ваше ім'я